január 2005 marec 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
február 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť

ZOO Ideme do ZOO - Opice a ľudoopice

Tejto skupine živočíchov hovoríme tiež primáty . Predstavujú veľkú skupinu prevažne stromových živočíchov, ktoré majú dlhé ramená a nohy . Na nohách majú po päť prstov . Palec má väčšina postavený kolmo k ostatným prstom, čo im umožňuje rôzne úkony. Chvost je obyčajne dlhý , ovíjavý (pomáha pri lezení po stromoch). Ľudoopice nemajú chvost.

Všetky primáty majú dobrý zrak a oči smerujú dopredu . Živia sa ovocím a semenami, ale niektoré druhy sú mäsožravé. Rodia jedno mláďa, na prsiach majú jeden pár mliečnych bradavíc.

lemurLemur dosahuje dĺžku 45 cm, chvost 55 cm. Svoje teritórium si značkuje výlučkami pachových žliaz. Lemury žijú na Madagaskare v mnohočlenných skupinách. Živia sa plodmi, listami, kôrou a trávou.

Vrešťan hrdzavý dosahuje dĺžku 90 cm, chvost 90 cm. Je to najhlučnejšie zviera na svete. Má veľké hlasové orgány a svojím hlasitým škrekom a vrčaním si bráni svoje teritórium pred inými opicami. Jeho škrekot počuť do vzdialenosti 4,8 km. Obýva pralesy Strednej Ameriky.

Pavúčiak stredoamerický má dlhé štíhle končatiny, trup taktiež veľmi tenký, ale brucho nápadne veľké. Chvost nosí skrútený nad chrbtom. Pavúčiak používa svoj chvost ako „piatu ruku“. Môže sa ním zavesiť na konár, ba dokonca chytať predmety.

mačiakMačiak žije v Afrike. Prispôsobil sa životu na zemi. Má dlhé končatiny a dokáže rýchlo bežať. Mačiaky sa združujú do mnohočlenných skupín, ktorým vládne jediný dospelý samec.

Ľudoopice nemajú chvost. Stavbou tela najviac podobajú človeku. Patria k nim gibóny, šimpanzy, orangutany a gorily.

Orangutan sundský obýva pralesy Sumatry a Bornea. Táto jediná ázijská ľudoopica je dnes najohrozenejšou opicou, pretože ľudia stále vyrubujú pralesy, bez ktorých orangutan nemôže žiť. Orangutany sú samotári a len zriedka sa združujú do skupín. Samce sú oveľa väčšie ako samice. Orangutany si na noc stavajú rukami hniezda, v ktorých spia.

Gorila obyčajná je najväčšou opicou. Samce sú vysoké vyše 175 cm a vážia vyše 200 kg. Samice sú menšie. Domov má v afrických pralesoch. Gorily žijú prevažne na zemi a vždy v rôzne početných skupinách. Každá skupina má najmenej jedného samca so "strieborným" chrbtom, ktorý je nadradený nad ostatné samce a všetky samice. Gorila sa živí výlučne rastlinnou potravou. Dožívajú sa vyše 50 rokov. Na pokojne stojaceho človeka neútočí.

Najznámejší z ľudoopíc je šimpanz učenlivý. Obýva africké pralesy. Žije v stádach. U šimpanzov sa vyskytuje určitá spolupráca, ojedinelá medzi primátmi. Pomáhajú si napríklad pri love a niektoré jedince schovávajú časť získanej potravy Šimpanz je najzručnejšia a najinteligentnejšia ľudoopica. Pri styku s človekom sú schopné naučiť sa a používať posunkovú reč podobnú reči hluchonemých.

www.biowebgym.szm.sk
www.zone.sk/animals
www.zoobratislava.sk
www.zoobojnice.sk

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 15.1.2013, KZVI