máj 2005 september 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

prečítaj si Trenčín - mesto módy

Mesto Trenčín leží v údolí našej najdlhšej rieky Váh, na styku Bielych Karpát, Strážovských vrchov a Považského Inovca. Podnebie je tu teplé s mierne vlhkou oblasťou. Lesy sú prevažne dubové a bukové.

Mesto je krajským mestom Trenčianskeho kraja. V minulosti sa táto oblasť označovala ako Považie. Takýto názov sa zachováva aj dnes a to hlavne v súvislosti s nárečím, krojom, tradíciami a s pomenovaním bývalých panstiev hradov a vtedajších žúp.

Trenčín sa môže popýšiť veľkým množstvom kultúrnych pamiatok.

pečať Trenčína

vlajka Trenčína

Farské schody

Karner (hrobka) sv. Michala

Farské schody

Z námestia k farskému kostolu sa tiahne kryté schodište, postavené v roku 1568, ktoré umožňovalo rýchly presun obrancov mesta na hradby pri kostole. Schody boli obnovované  v rokoch 1978-1981.  Pri obnovovacích prácach sa našiel náhrobník s latinským textom z roku 1724. Kamenný náhrobník je dnes vystavený na Trenčianskom hrade.

Karner (hrobka) sv. Michala

Pri mestských hradbách oproti farskému kostolu je vzácny gotický karner. V podzemí sa nachádza kostnica, verejnosti neprístupná. Má dve podlažia. Pôvodne pozostávala len zo suterénneho priestoru, do ktorého ukladali pozostatky mŕtvych z farského cintorína. Pravdepodobne v 16. storočí bolo pristavané druhé podlažie, ktoré slúžilo ako kaplnka. Na kaplnke bola postavená i vežička s hodinami. Keďže rástlo nebezpečenstvo tureckých vpádov, budovu upravili na zbrojnicu. Po roku 1790 bola používaná ako sýpka.

Dolná brána (Mestská veža)

Záblatie - kaštieľ

Dolná brána (Mestská veža)

Z dvoch brán mestského opevnenia sa zachovala už iba Dolná brána, nazývaná tiež Turecká. V súčasnosti je známa pod názvom Mestská brána. Patril k nej i padací most, ktorý odstránili kvôli zlej komunikácii. Na veži sú z oboch strán latinské nápisy s erbom mesta. V stredoveku bývali mottom Trenčína. Je na nich text: "Ak Boh nestráži mesto, darmo bdie ten, kto ho stráži".

Záblatie - kaštieľ

Pôvodne bol postavený ako vodná pevnosť. Jeho vybudovanie sa datuje od 17. storočia. V 18. storočí ho upravili do barokového štýlu. Neskôr bola k nemu pristavaná kaplnka Narodenia Panny Márie. Okolo kaštieľa sa rozprestiera anglický park.

Piaristický kostol sv. Františka Xaverského

Katov dom

Piaristický kostol sv. Františka Xaverského

Založili ho v roku 1649 jezuiti a základný kameň stavby bol položený v roku 1653.
Katov dom

Podľa ľudovej tradície bol v 17. storočí obydlím mestského kata. Pravdepodobnejšie je, že za svoj názov vďačí až romantickému 19. storočiu, keď tu vraj býval mestský dráb. Stojí na Ulici Matúša Čáka pri prístupovej ceste na hrad. Dnes v ňom sídli Trenčianske múzeum.

Morový stĺp

Trenčianska univerzita

Morový stĺp

Nazývaný tiež stĺp najsvätejšej Trojice dominuje v strede Mierového námestia, v roku 1712 ho nechal postaviť gróf Mikuláš Ilešházi na pamiatku obetiam morovej epidémie, ktorá vypukla v Trenčíne roku 1710.

Trenčín je aj centrom vzdelávania. Študenti môžu študovať na gymnáziách, odborných školách a stredných odborných učilištiach. Od roku 1991 je v meste pobočka súkromnej City University z amerického Seattlu, ktorá pripravuje odborníkov pre management. Základom vysokoškolského vzdelávania je od roku 1997 Trenčianska univerzita, ktorá má v súčasnosti 4 fakulty.

kúpalisko s 50 metrovým bazénom

vodník Valentín

V meste Trenčín je aj veľa možností na športovanie a relax. Nájdeme tu moderné štadióny, kúpalisko s 50 metrovým bazénom, telocvične, lodenicu pri Váhu, horolezecká stena a dva tenisové kluby. Od roku 2003 má mesto vlastnú mobilnú ľadovú plochu. Unikátnou oddychovou zónou je lesopark Brezina.

Na Štúrovom námestí nájdeme zaujímavú fontánu. Zobrazuje vodníka Valentína.

Trenčín má okrem strojárskeho aj potravinársky a textilný priemysel. Dlhoročnú tradíciu má v meste aj výstavníctvo s najznámejším veľtrhom s názvom Trenčín mesto módy. V južnej časti Považia je rozvinutá aj poľnohospodárska výroba.

Trenčín mesto módy

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI