máj 2005 september 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

tip na výlet Tip na výlet

Na Považí je nádherná príroda, veľké kultúrne bohatstvo dnes už len ruín hradov Beckov, Čachtice, Vršatec, Tematín, Košeca a ideálnu relaxáciu poskytnú kúpeľné mestá Trenčianske Teplice, Piešťany a Nimnica.

 Kto má rád aktívny relax, určite sa mu zapáči Vážska cyklomagistrála popri rieke Váh. Turistom ponúka svoje trasy hustá sieť turistických značkovaných chodníkov v blízkosti Považského Inovca, Bielych Karpát a Strážovských vrchov.
V tesnej blízkosti Trenčína sa nachádza najstaršie pútnické miesto na Slovensku Skalka nad Váhom, s viac ako tisícročnou tradíciou.


Pozri väčšiu mapu

Čachtický hrad

ČachticeHrad bol postavený v 13. storočí, neskôr prestavený a rozšírený a v 17. stročí spustošený vojakmi Františka II. Rákociho. Dnes sú z neho len ruiny. Na najvyššom mieste hradného brala bol postavený palác s vežou, v ktorej bola umiestnená aj kaplnka. Zo zrúcanín Čachtického hradu možno dodnes dobre vidieť, kde stáli v minulosti budovy. Z hradu je nádherný výhľad na okolité svahy Malých Karpát, kopanice Myjavskej pahorkatiny a Považský Inovec. Na Čachtickom hrade žila  Alžbeta Báthoryová /1560 - 1614/. Podľa legendy sa kúpavala v krvi mladých dievčat, aby si zachovala krásu a mladosť. Preto vraždila mladé dievčatá a to hlavne na hrade. Alžbetu Báthoryovú prichytili pri čine a odsúdili ju na doživotné väzenie na Čachtickom hrade, kde o 4 roky zomrela.

Hrad Beckov

BeckovNad obcou Beckov, na strmom, vysokom vápencovom brale, sa vypína hrad Beckov z 13. storočia. Po požiari v roku 1727 začal pustnúť a dnes sú prístupné zrekonštruované zrúcaniny hradu. Rekonštrukcia zachránila niektoré časti horného hradu, ale zadná časť hradu ešte nie je zrekonštruovaná ( kaplnka, stiborovské paláce, spodný hrad so studňou, vstupná brána a druhá brána, obrovská delová bašta a veža). V okolí hradu sú vyznačené 3 náučné chodníky.

Košecký hrad

Košecký hradMiesto, kde v minulosti stál Košecký hrad, je zarastené stromami a kríkmi. Nachádza sa medzi obcami Veľké a Malé Košecké Podhradie a prvú zmienku o jeho existencii nájdeme z roku 1272. Na hradnom vrchu badať stopy po múroch, ktoré tvorili budovy a veže hradu. Tie dosahujú výšku len 1metra a značne boli poškodené miestnymi zlatokopmi. Pôvodná prístupová cesta je prechodná a po jej absolvovaní sa Vám naskytne nádherný pohľad na Malé Košecké Podhradie a hory okolo Košeckej doliny.

Hrad Vršatec

VršatecHrad stojí na vysokom brale nad obcou Vršatecké Podhradie a postavený bol v 13. storočí. Slúžil na ochranu cesty vedúcej na Moravu. Zaujímavosťou bolo prepojenie horného a dolného hradu  tunelom, vytesaným do skaly. Jeho majitelia sa často menili.  Medzi prvých panovníkov patril Matúš Čák Trenčiansky. V 18. storočí sa ho zmocnili povstalci Františka Rákócziho II. a pri bitke oň s cisárskym vojskom, výbuch pušného prachu a vzniknutý požiar zničili väčšinu budov. Od toho času leží v ruinách.

Tematínsky hrad

Tematínsky hradJeden z najvyššie položených hradov Slovenska pri Považskom Inovci, je dominantou stredného Považia.
Zrúcanina hradu je dobre viditeľná a pod ňou sa rozprestiera kaštieľ v Lúke. Ruiny sú prerastené lesným porastom, ale možno podľa nich určiť miesta niektorých budov a opevnenia.  Hrad mal ochrannú funkciu, a jeho vznik sa datuje od polovice 13. storočia. V roku 1368 ho kráľ Ľudovít I. daroval svojmu čašníkovi Mikulášovi a jeho bratom za zásluhy v neapolskom ťažení. V čase Rákocziho povstania, v roku 1710, hrad veľmi poškodili a postupne sa začal rozpadávať.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 19.1.2013, KZVI