jún 2005 október 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

pešia zóna Prechádzka kostolmi Trnavy

Arcibiskupský palác
Bol postavený v roku 1562 na starších základoch niekoľkých farských domov. Neskôr boli pristavané dvorové krídla a miesto pre archív a knižnicu. Do roku 1820 v arcibiskupskom paláci nepretržite sídlili arcibiskupi.

Katedrálny chrám sv. Jána Krstiteľa
Je to sakrálna stavba z obdobia baroka, ktorá bola súčasťou univerzitných budov. Výstavbu kostola zverili talianskym majstrom architektom Antóniovi a Pietrovi Spazzovi v roku 1629.  Vzácnosťou celého interiéru je hlavný mohutný drevený oltár z roku 1640 od B. Knillinga a V. Stadlera.  Na výzdobe  interiéru kostola sa podieľali tiež talianski a viedenskí umelci. Uskutočňovali sa tu omše, modlitby a významné teologické rozpravy,promócie.

Dóm svätého Mikuláša
Túto gotickú stavbu  začali Trnavčania  stavať okolo roku 1380. Postupne ho rozširovali a zveľaďovali. V rokoch 1739 - 1741 bola k severnej časti pristavaná kaplnka, v ktorej je umiestnený obraz žehnajúcej Panny Márie, známej ako milostivá trnavská Panna Mária. Je kópiou obrazu Panny Márie z kostola sv. Alexeja a Bonifáca v Ríme. Nachádzajú sa tu náhrobníky cirkevných hodnostárov zo stredoveku i z neskorších období.

Kostol sv. Anny
Kostol s kláštorom postavený uršulínkami, ktoré prišli do Trnavy na podnet arcibiskupa Imricha Esterháziho v roku 1724. Pod oltárom Panny Márie sú v cínovej truhle uložené pozostatky svätých košických mučeníkov. V roku 1942 kostol rekonštruovali a v západnej časti postavili budovu dievčenského gymnázia.

Synagóga status quo
Pri návšteve tejto sakrálnej stavby sa môžeme preniesť do miest Orientu. Hlavná časť s modlitebňou je obkolesená galériou pre ženy.  V strede modlitebne je pôvodne sklenená kopula. Pred synagógou je pamätník židovským obetiam druhej svetovej vojny.

Kostol Najsvätejšej Trojice
Kostol najprv slúžil reholi trinitárov, potom ho vysvätili a po zrušení rehole kostol spolu s kláštorom dostali jezuiti. Dominujúcou výzdobou interiéru je obraz sv. Trojice na hlavnom oltári od maliara F.A. Maulbertscha z roku 1758.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie s kláštorom
Pochádza z čias, kedy do Trnavy prišla rehoľa klarisiek. Kostol a kláštor stavebne upravovali a po požiaroch v 17. storočí kostol prešiel výraznými prestavbami. Z pôvodného zariadenia sa zachoval hlavný oltár z 1. polovice 18. storočia, tri bočné oltáre a lavice z 18. storočia. Od roku 1954 je v budove kláštora umiestnené Západoslovenské múzeum.

Kláštor klarisiek je najstarší mestský kláštor na Slovensku.

Evanjelický kostol
Bol postavený v rokoch 1923 - 1924 podľa návrhu architekta J. Marka. Interiér kostola presvetľuje rad polkruhovo zakončených okien. V roku 1974 bol jednoduchý interiér obohatený závesným podhľadovým stropom.

Kostol sv. Heleny
Gotický kostol, postavený v 14. storočí. Na severnej strane je gotická vežička s oknami. Po stranách sú barokové kaplnky. Nad gotickým portálom - vchodom sú umiestnené sochy.

Kostol sv. Jakuba apoštola staršieho
Na jeho výstavbu použili základy staršej stavby. Dnešnú podobu získal v roku 1712 za finančnej podpory arcibiskupa Juraja Selepčéniho-Pohronca. Vnútorné zariadenie kostola pochádza z konca 17. a začiatku 18. storočia.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI