jún 2005 október 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

tip na výlet Tip na výlet - okolie Trnavy

Vrch Záruby

Malé Karpaty sa tiahnu od Bratislavy po Nové Mesto nad Váhom. Je to nevysoké asi 100 km dlhé pohorie (najvyšší vrch Záruby, 767 m), kde sa striedajú lesy s peknými lúčinami.

Výzor hradiska Molpír. (Furmánek V.- Ruttkay, A.- Šiška, S.: Dejiny dávnovekého Slovenska. Bratislava. 1991. s. 53)

Archeologická lokalita Molpír

Leží 2 km od mesta Trnava. Predstavuje keltské hradisko z minulosti na veľkej ploche. Má tri nádvoria, tri kamenné múry, zemné valy, brány, veže.  Nachádzalo sa tu vyše 60 domov, kultové miesto, výrobné dielne a pece, pohrebisko s množstvom cenných nálezov. O jednotlivých objektoch návštevníkov informuje text na tabuliach tvoriacich súčasť náučného chodníka.

Hrad Ostrý Kameň

Ostrý Kameň, Ostriež, Ostriežsky hrad, Biksárdsky hrad, Scharfenstein, Élskö, Ostríž... má mnoho pomenovaní. Jeho meno je zrejme odvodené od tvaru skaly, na ktorej je postavený. Hrad leží na západnom svahu Malých Karpát pri obci Buková. Postavený bol v 13. storočí ako pohraničný hrad na ochranu diaľkovej obchodnej cesty z Budína cez západné Slovensko do českých krajín, ktorá je všeobecne známa ako tzv. česká cesta.

Sám hradný objekt sa skladal z tzv. horného hradu s vnútornou vežou, palácom a kaplnkou a z nižšie položeného dolného opevnenia. Hrad i panstvo získali  do dedičstva  Pálffyovci, ktorí preniesli sídlo panstva z hradu do mestečka Moravský Svätý Ján. Od toho času hrad pustol a zostali z neho len zrúcaniny.

 

Jaskyňa Driny    

15 minút cesty od rekreačnej a chatovej oblasti Jahodník, v Smolenickom krase, sa nachádza Jaskyňa Driny. Svojou bohatou výzdobou láka mnohých návštevníkov. Jaskyňa bola v roku 1972 vyhlásená za Národnú prírodnú pamiatku. Vznikla vo vápencoch v masíve vrchu Driny a je najväčšou jaskyňou v Malých Karpatoch. Unikátna je zo svojou sintrovou zúbkovitou výzdobou. Jaskyňu symbolizuje dominantný útvar nazývaný Slonie uši. Od roku 1943 má elektrické osvetlenie.

Je zimoviskom netopierov - Podkovára malého, Netopiera obyčajného a ďalších druhov.

Hrad Smolenice
Na mieste, kde v minulosti stál hrad, ktorý na začiatku 19. storočia vyhorel, dnes stojí Smolenický zámok. Hrad bol v minulosti centrom a sídlom smolenického panstva. Posledný panovník Krištof III. nemal na údržbu hradu prostriedky. Hrad upadal a v období napoleonských vojen zhorela hlavná budova hradu aj s vežou.
Smolenický zámok  začal budovať na začiatku 20. storočia majiteľ panstva gróf Juraj Pálffy st. Prvé boli úpravy bášt ktoré nadstavil a zastrešil. Prestavbu financoval on sám podľa návrhu architekta Jozefa Huberta. V čase prvej svetovej vojny sa práce zastavili a zámok sa stal archívom rodu Pálffyovcov. Po skončení druhej svetovej vojny sa majiteľom zámku stál štát a Slovenská národná rada si ho zvolila za letné sídlo. Zámok bol dostavaný a zariadený. Stal sa reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI