jún 2005 október 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

Trnava - slovenský Rím

erb Trnavyvlajka Trnavy

Trnava leží v strede Trnavskej pahorkatiny, ohraničená Malými Karpatmi. Od Bratislavy je vzdialená 45 km a je krajským mestom Trnavského kraja, rozlohou a počtom obyvateľov najmenšieho.

Kupecká osada Trnava, bola založená pri riečke Trnávka a prvá písomná zmienka je z roku 1211.

mapa trnavského kraja

Trnava sa chváli najstaršími mestskými výsadami na Slovensku z roku 1238 od kráľa Bela IV. Nimi sa z poľnohospodárskeho centra stalo centrum výroby, obchodu a remesiel. Mesto si vybudovalo rozsiahle opevnenie a jeho postavenie sa upevňovalo. Trnava sa stala miestom stretnutí kráľov a v 16. storočí sa tu presťahovalo ostrihomské arcibiskupstvo s kapitulou. Mesto prevzalo úlohu kultúrneho a náboženského centra krajiny. Bratislava ostala administratívnym centrom krajiny.

Trnava v minulosti

Trnavská Univerzita v Trnave

V 17. storočí založil Peter Pazmáň Trnavskú univerzitu najskôr len s filozofickou a teologickou fakultou. Právnická fakulta bola otvorená v roku 1667 a lekárska až v roku 1769. Trnava vystupovala  ako univerzitné mesto známe v celej Európe do roku 1777, keď na pokyn Márie Terézie presťahovali univerzitu do Budína. Neskôr Anton Bernolák vytvoril v Trnave hlavný stánok Slovenského učeného tovarišstva. 

Historické pamiatky Trnavy

Historické centrum tvorí mestskú pamiatkovú rezerváciu. Návštevníci si môžu prezrieť mestskú vežu, radnicu, barokový komplex budov Trnavskej univerzity a najmä známe trnavské kostoly, vďaka ktorým dostala Trnava prívlastok Malý - Slovenský Rím.

 

mestská veža

Budovu divadla si trnavskí mešťania postavili v roku 1831 podľa projektov architekta Grunna. Bola prvým kamenným divadlom na Slovensku.

budova divadla

Šport
Výnimočnou akciou v športovom dianí najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku býva každé dva roky medzinárodná olympiáda detí a mládeže Kalokagatia.

Kalokagatia - medzinárodná olympiáda detí a mládeže

Osobnosti Trnavy

Anton Bernolák (1762-1813)
významný slovenský jazykovedec. Študoval a neskôr v Trnave pôsobil.

Mikuláš Schneider-Trnavský (1881-1958)
hudobný skladateľ. V Trnave sa narodil a tiež tu žil a tvoril. Zostavil "Jednotný katolícky spevník", jedinečný v Európe. Zaradil doň 226 vlastných piesní. S jeho menom je spojená Medzinárodná spevácka súťaž, ktorá sa v Trnave uskutočňuje od roku 1972.

 

Anton BernolákMikuláš Schneider-Trnavský

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI