marec 2006  máj 2006obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
apríl 2006
logo Infovek

Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

Najzápadnejšia časť Slovenska

Túto nádhernú časť Slovenska nazývame aj Dolné Záhorie. Preteká tadiaľ rieka Morava, okolo ktorej vedie 23 kilometrov dlhý náučný chodník. V lužných lesoch, ktoré sú charakteristické pre toto miesto, nájdeme zaujímavé druhy zvierat a rastlín. Ďalšou charakteristikou sú jazerá, rybníky a priehrady.

sútok Moravy a Dunaja

Už v minulosti malo toto miesto dôležité strategické postavenie. Prechádzala tadiaľ Jantárová, Česká a Hodvábna cesta. To viedlo k tomu, že sa osídľovali obe brehy rieky. Dnes tu stojí naša metropola - Bratislava.

Región má veľké množstvo pamiatok historických aj prírodných.

Na svoje si prídu aj športovci a to hlavne vyznávači turistiky, hubárčenia  a rybolovu.

Masarykova štátna ľudová i meštianska škola v Uhorskej Vsi u Moravy

Najzápadnejšou obcou Slovenska je Záhorská Ves. Leží na hranici s Rakúskom, od ktorého ju oddeľuje rieka Morava. Kompa slúži ako hraničná priechod. Obec má vybudovanú hrádzu, ktorá ju chráni pred povodňami. Voda z rieky napája množstvo rybníkov a jazier. V nich žijú ryby, raky, žaby a neďaleko nich vtáky, divá zver a iné živočíchy.

Od roku 1948 sa objavuje názov obce Záhorská Ves. Predtým mala obec rôzne iné názvy. Medzi nimi aj Uherská Ves, podľa ktorej obyvateľov nazývajú aj Uhrané, Uhranka či Uhran.

V obci bol postavený kostol sv. Michala archanjela, ktorý slúžil občanom 260 rokov. Kostol sa však zrútil a nový postavili na úplne inom mieste.

kompa

Známou rodáčkou obce je Lucia Poppová (1939-1993). Bola významnou svetovou opernou speváčkou. jej meno nesie aj ulica v obci, kde stojí jej rodný dom. Na jej počesť vždy v marci preplávajú "ľadové medvede" (otužilci) spolu s operným spevákom Martinom Babjakom rieku Moravu.

Lucia Poppová

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR