december 2005 február 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

pešia zóna Prechádzka po drevených kostolíkoch

Zaujímavosťou obcí východného Slovenska sú drevené kostolíky. Je ich tu dosť veľa. V každej obci nájdeme kostolík. Na ich stavbu sa používal kameň, ale tu ho bolo pomenej. Ľudia využili to, čoho bolo v tejto oblasti dostatok. A to bolo drevo.

V dedinke Uličské Krivé je kostolík, postavený bez jediného klinca. Jeho dielce do seba presne zapadajú. Preto neboli potrebné klince. Je to umelecké dielo hodné obdivu. Kostolíky sa v tejto oblasti nazývajú "cerkvi". Ide o nárečové pomenovanie.

Nádherné drevené kostolíky nájdeme aj v obciach Ruský Potok, Topoľa a Jalová. Všetky sú vyhlásené za národné kultúrne pamiatky. Tie najstaršie sú z roku 1750.

Uličské Krivé

V obci Ruský Potok je kostolík svätého archanjela Michala dominantou obce. Jeho súčasťou je drevená zvonica v južnej časti. Strecha okolo celého kostola je ozdobená vyrezávanými drevenými ornamentmi.

Ruský Potok

V Topoli nájdene kostolík svätého archanjela Michala na strmom kopci. Okolo neho je cintorín. Zvonica je samostatná a postavená bola na mieste pôvodnej - jednoduchšej zvonice.

Topoľa

Drevený kostolík svätého Juraja v Jalovej nie je zaradený do národných kultúrnych pamiatok. Dôvodom je rekonštrukcia kostolíka, pri ktorej farníci nedodržali projekt a zmenili ho. Oprava bola nevyhnutná, pretože drevo bolo napadnuté červotočom.

Jalová

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR