december 2005 február 2006 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
január 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

Najvýchodnejší kút Slovenska

Najvýchodnejší kút Slovenska leží na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou. Je to miesto s rozsiahlymi lesami a pralesmi, kde sa možno len ťažko dostať. Rastú tu stáročné jedle, ktoré obkolesujú drevené kostolíky. Toto miesto bolo osídľované ako jedno z posledných, čo sa odrazilo aj na okolitej prírode. Tá ostávala dlhé roky nezmenená. Práve preto sa tu zachoval aj najrozsiahlejší prales - prírodná rezervácia Stužica.  Tu môžete stretnúť medveďa, losa a zubra.

Mapa Národného parku Poloniny

V tejto oblasti sa rozprestiera medzinárodná rezervácia Východné Karpaty, vyhlásená UNESCOM. Je vytvorená ukrajinskými, poľskými a slovenskými oblasťami. Ide o jedinú rezerváciu na svete, ktorú tvoria spojené územia troch štátov. Jej súčasťou je aj Národný park Poloniny. Veľkú časť tohto parku tvoria Bukovské vrchy, naše najvýchodnejšie pohorie. Najvyšším bodom pohoria je Kremenec a len 400 metrov južne od neho sa nachádza najvýchodnejší bod Slovenska.

Poloniny - Bukovec

V období valašskej kolonizácie prichádzali na naše územie valasi z Rumunska. Na území Bukovských vrchov  si zakladali pastviská pre svoje stáda. Vznikli tu veľké lúky a pasienky, ktoré sa po rusínsky, ukrajinsky aj poľsky volajú "poloniny". Práve podľa toho dostal názov aj samotný park - Národný park Poloniny.

V Bratislave začína svitať vždy pol hodiny po tom, ako vyjde slnko na Kremenci. Nie je to výrazný kopec, ale zaujímavý je tým, že na jeho vrchole sa stretávajú hranice troch štátov. Ich znaky sú vyobrazené na hraničnom stĺpe.

Nová Sedlica

V Poloninách nájdeme:

  • najvyšší vrch - Kremenec (1221 metrov nad morom),
  • najcennejší minerál - marmarošské diamanty (číry kremeň),
  • najväčšiu nádrž pitnej vody na Slovensku - Starina,
  • najvyššie položený vojenský cintorín na Slovensku - z 1. svetovej vojny na vrchu Predný Hodošík,
  • najvýchodnejšiu obec na Slovensku - Nová Sedlica.

Najvýchodnejšou obcou ležiacou pod Kremencom je dedinka Nová Sedlica. Tá patrí do okresu Snina.

Dom v Novej Sedlici

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR