apríl 2006  jún 2006obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa galéria

Holíč a Skalica

Holíč

Juhozápadne od Skalice leží mestečko Holíč. Nachádza sa na rozhraní Dolnomoravského úvalu, Borskej nížiny a Chvojnickej pahorkatiny. Mestečko je významnou archeologickou lokalitou. V minulosti tu bola založená manufaktúra na majoliku a porcelán, prvá svojho druhu na tomto území. V súčasnosti tu nájdeme  textilný, elektrotechnický, obuvnícky a potravinársky priemysel. Holíč sa môže popýšiť aj žrebčincom.

Kaštieľ v Holíči

Najvýznamnejšou stavebnou pamiatkou je národná kultúrna pamiatka - kaštieľ s opevnením. Vznikol na základoch pôvodného vodného Nového hradu. Okolo kaštieľa je park, bažantnica a rybník, ohradené barokovým múrom. Zaujímavosťou sú podzemné priestory pre cisársku gardu.

rybník v Holíči

Skalica

Historicky zaujímavé okresné mesto leží v blízkosti hraníc s Českou republikou. Obklopuje ho Chvojnická pahorkatina. Mesto ležalo v minulosti na Českej ceste, čo malo pre neho aj veľký strategický význam.  Územie okolo mestečka je tiež významnou archeologickou lokalitou. V minulosti sa tu presadili remeslá ako rybnikárstvo, tradičné vinohradníctvo, manufaktúrna a priemyselná výroba (garbiareň a výroba potlače) a dobre prosperoval aj obchod.

Pre Skalicu bol významný koniec roka 1918, kedy sa stala sídlom dočasnej vlády pre Slovensko.

pohľad na Skalicu

Za pozornosť stojí návšteva Záhorského múzea v Mittákovskom dome na Námestí slobody. Je tu archeologická, etnografická a historická expozícia s galériou J. Koreszku. Zo stavebných pamiatok púta pozornosť národná kultúrna pamiatka - rotunda svätého Juraja, časti mestských hradieb, meštianske domy na zaujímavom trojuholníkovom námestí, synagóga so židovským cintorínom, kláštor jezuitov a mnoho ďalších. Nad mestom sa týči kalvária z 1. polovice 19. storočia. 

Rotunda v Skalici

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR