jún 2006  október 2006obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa zahraj sa galéria

Prechádzka po okolí

Matejovce erb Matejoviec

Matejovce

výstavba diaľničného obchvatu pri Matejovciach

Obec, v ktorej môžeme obdivovať kostol svätého Štefana s renesančnou zvonicou, je známa jednou z najväčších tovární na Slovensku. Vyrábal sa tu smaltovaný riad, železiarsky tovar a poľnohospodárske potreby. Predtým tu bola dielňa na výrobu česadiel na kone. V súčasnosti je tu závod na výrobu práčok a iných elektrospotrebičov.

V Matejovciach sa narodili osobnosti ako: Hugo Payer, jeden zo zakladateľov Karpatského spolku a autor knihy Biblitheca carpatica; Dr. Fridrich Fleischer, kúpeľný a župný lekár v Starom Smokovci; Karol August Scholz, zakladateľ podniku Tatrasmalt.

Matejovce ležia severovýchodne od Popradu. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia historického jadra a výstavba diaľničného obchvatu.

Kvetnica erb Kvetnica

Kvetnica

Obec známa klimatickými kúpeľmi na liečbu ochorení pľúc a dýchacích ciest. V lesoparku nájdeme miesto oddychu a relaxácie. Nad obcou sa týči kopec Zámčisko s malými pozostatkami hradu.

Kvetnica leží južne od Popradu a je jeho najmenej zaľudnenou časťou.

Stráže pod Tatrami erb Stráže pod Tatrami

Stráže

Je to najmladšia časť mesta Poprad so strážnou funkciou v minulosti. Ľudia sa tu živili prevažne poľnohospodárstvom. Na Strážskom námestí je kostol svätého Jána Krstiteľa a zrenovovaná budova radnice.

Ležia juhovýchodne od Popradu.

Spišská Sobota erb Spišskej Soboty

Spišská Sobota

Historicky najstaršia a najvýznamnejšia časť Popradu s dominantným kostolom svätého Juraja. Jeho hlavný oltár pochádza z dielne Majstra Pavla z Levoče. Medzi najvýznamnejšie rody ktoré tu žili, patril slávny rod Brokoffovcov. ( sochári Ján a Fridrich Brokoff - ich sochy sú na Karlovom moste). V minulosti tu pobýval aj uhorský kráľ Matej. V Spišskej Sobote žil aj známy slovenský cestovateľ Móric Beňovský.  Tu sa narodil aj Ján Farbriczy (1800), ktorý sa zapísal do dejín mapovaním Vysokých Tatier. Zo Spišskej Soboty pochádza aj známy chirurg a lekár Viliam Flittner a jeden zo zakladateľov kúpeľov v Starom Smokovci Ján Rainer.

Leží v severovýchodnej časti mesta nad riekou Poprad. Viac sa dočítaš na http://www.spsobota.szm.sk/.

Veľká erb Veľkej

Veľká

Obec známa poľnohospodárskou výrobou a obchodom. Bol tu postavený prvý mlyn a vyrábalo sa tu domáce plátno (modrotlač). Práve tu bolo založené prvé mestské múzeum z ktorého vyrástlo dnešné Podtatranské múzeum. Na námestí stoja domy s typickými štítovými strechami a kostol svätého Jána Evanjelistu. Je to najľudnatejšia časť mesta.

Veľká leží na severnom okraji mesta Poprad a ponúka krásne výhľady na Tatry.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR