jún 2006  október 2006obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2006
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna nauč sa zahraj sa galéria

Poprad   erb Popradu

V nádhernej Popradskej kotline obkolesenej Vysokými a Belianskymi Tatrami, Levočským pohorím, pahorkatinou Kozích chrbtov a Štrbského rozvodia, sa rozprestiera desiate najväčšie mesto Slovenska - Poprad. Je to druhé najväčšie okresné mesto Prešovského kraja a preteká ním rieka Poprad.

Najstarším popradským podnikom bola papiereň. Založili ju v roku 1692. Neskôr bola zmodernizovaná a prešla na strojovú výrobu. Ručná výroba papiera sa udržala až do roku 1945.

Pivovar sa spomína už v roku 1859 a v rokoch 1890-1892 vzniká Prvý spišský parný pivovar a sladovňa.

zvonica na námestí

Zaujímavosťou mesta je jeho spojenie s menšími okolitými obcami - Kvetnica, Matejovce, Spišská Sobota, Stráže pod Tatrami a Veľká. Odborne sa takému spojeniu hovorí aglomerácia.

námestie

Poprad bol spočiatku poľnohospodársko-remeselnícke mestečko. Keď sa dobudovala Košicko-Bohumínska železnica (1837), jeho význam značne stúpol. Od roku 1908  tu premáva Tatranská železnica, ktorá sa stala vstupom do Vysokých Tatier. Na území Popradu sa nachádza aj najvyššie položené celoročne prevádzkované letisko.

fontána na námestí

Dominantou námestia je kostol svätého Egídia. Vedľa neho stojí renesančná zvonica. Námestie je lemované meštianskymi domami s fontánou uprostred. V meste sídli aj najstaršie múzeum na Slovensku - Podtatranské múzeum.

kostol sv. Egídia

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2006 spolufinancovaný
Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.
logo MDPT SR