apríl 2007 jún 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna zahraj sa galéria

Piešťany

Piešťany sú najvýznamnejším slovenským kúpeľným mestom. Toto okresné mesto leží v Podunajskej pahorkatine na Dolnovážskej nive. Patria do Trnavského kraja a preteká nimi najdlhšia rieka Slovenska - Váh. Nepísaným symbolom mesta je páv, lebo podľa legendy si páv so zlomenou nohou chodieval posedieť do bahna a tak sa jeho zlomenina vyliečila.

kolonádový most so sochou barmolamača

Človek sa na územie dnešných Piešťan dostal už v dávnom praveku. Usídlil sa v blízkosti teplých minerálnych prameňov. Svedčí o tom aj nález Moravianskej Venuše. Je to plastika ženy vytesaná z mamutieho kla z obdobia mladšej doby kamennej.

námestie Piešťan

Už v 12. storočí to boli známe kúpele. Neskôr, keď sa postavila považská železnica, sa Piešťany stali aj hospodárskym strediskom. Kúpeľný areál sa rozširoval a budoval sa hlavne potravinársky priemysel a výroba stavebných hmôt. V medzivojnovom období tu postavili letisko.

riaditeľstvo Slovenských liečebných kúpeľov, a.s.

V súčasnosti je mesto plné ľudí - turistov. Tí navštevujú kúpele, parky, pestujú rôzne športy. Dlhodobú tradíciu tú má plávanie, tenis, vodné pólo, futbal.... Na to slúžia moderné športoviská - tenisové kurty, futbalový a zimný štadión, jazdecký areál, squashové a golfové ihrisko a vodnolyžiarsky areál.

v kúpeľoch

Okrem základných stredných a umeleckých škôl tu sídlia i stredné a vysoké školy. Najzaujímavejšie sú: Inštitút fyzioterapie, balneológie a rehabilitácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety.

kúpeľná kaplnka

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.