oktober 2007 december 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2007
logo Infovek

Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme kvety v škole

predstavujeme Vzťahy v prírode

hubaViete, kto je Nemo?
Nepochybujem o tom, že by ste mi hneď vedeli povedať, že je to malá rybka, ktorú v rozprávke Hľadá sa Nemo hľadal jej otec.
A pamätáte sa, kde Nemo so svojim ocom žil?
Žili v sasanke. A v sasanke veru nevie žiť hocijaká ryba. Sasanky na prvý pohľad vyzerajú ako prívetivé rastliny, ale v skutočnosti sú to živočíchy. Dokonca dravé živočíchy, ktoré svojimi pŕhľavými chápadlami chytajú drobné rybky a inú korisť.
A ako je možné, že tieto pŕhľavé chápadlá neublížia klaunom? Tak sa druh rybky žijúci v sasanke volá. Povrch klaunov je pokrytý slizom a ten ich chráni pred popŕhlením.
Klaun si hľadá úkryt pred nepriateľom v sasanke a za odmenu jej odstraňuje odumreté chápadlá a rôzny odpad.
dubákSasanka aj klaun majú zo vzájomného spolunažívania úžitok. Takýto vzťah voláme tiež symbióza. Slovo pochádza z gréckeho jazyka a znamená „žiť spolu“.

Takto výhodne si spolunažívajú napríklad hríby so stromami. Hríby pomáhajú svojimi korienkami prijímať stromom vodu. To, s ktorým stromom si huby dobre nažívajú, zistíte aj z ich mena: hríb dubový s dubom, hríb osikový s osikou, masliak smrekový so smrekom, kozák brezový s brezou.

voškyZaujímavým príkladom spolunažívania sú zebrypakone. Pokojne by mohli ich stáda žiť osobitne. To, že ich často vídať spolu, má však pre nich výhodu. Zebry totiž lepšie vidia a pakone majú vynikajúci sluch a čuch. No skoro ako v rozprávke dlhý, široký a bystrozraký :-)

Viete, čo majú spoločné mravce a vošky? Mravce majú veľmi radi sladkú tekutinu, ktorú vylučujú vošky. Tak ako my ľudia dojíme kravy, mravce hladia po zadku vošky a získavajú tak sladký nektár.
Niektoré mravce dokonca okolo vošiek stavajú ohrady z blata a v prípade nebezpečenstva ich prenesú. Na jar sa vošky vyliahnu a mravce ich prenesú, aby sa mohli pásť.

nosorožecPrečo sa vtáky vozia na chrbtoch veľkých zvierat ako byvoly a nosorožce? Žeby boli lenivé a nechcelo sa im lietať?
Možno ste to videli v prírodopisnom filme o Afrike. Tam veľmi často vidieť, ako sa na chrbte nosorožca vozia rôzne vtáky. Niektoré z nich, ako napríklad volavky, sa živia hmyzom, ktorý nosorožec vyplaší.
Kľuvače lezú po tele byvolov a vyzobávajú im z kože kliešte a iné parazity. Niektoré sa dokonca odvážia i do uší a nozdier. Čo samozrejme byvola veľmi neteší :-)

Ale v prírode sa stretneme nielen s tým, že si rastliny a živočíchy navzájom pomáhajú.
Poznáte slovo parazit alebo príživník? Iste ste ho už počuli. Parazit odoberá živiny druhému vo vzťahu a zoslabuje ho. Ukážkový príklad sú vírusybaktérie, ktoré spôsobujú ochorenia rastlín, živočíchov a človeka.
Príkladom rastliny, ktorá žije paraziticky na inej rastline, je kukučina. Rastie prichytená o stonku napríklad ďateliny a odoberá jej živiny.
Ešte môžeme spomenúť ďalší príklad parazita – kliešte.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.