september 2007 november 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
október 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna výlet galéria

Martin - centrum Turca

Martin je mesto v Žilinskom kraji, okres Martin a metropola Turca. Je to 8 najväčšie slovenské mesto a druhé najväčšie v Žilinskom kraji. V roku 2001 malo 60 133 občanov prevažne slovenskej národnosti. Od Bratislavy je vzdialené 205 kilometrov.

Erb Martina
Vlajka mesta Martin

Martin leží v Turčianskej kotline, pri ústí Turca do Váhu. Jeho miestne časti tvoria: Jahodníky, Košúty, Podháj, Priekopa, Tomčany a Záturčie.

Mesto sa spomína v roku 1264 ako osada s kostolom. O niekoľko rokov neskôr dostal mestské výsady a rozvíjal sa tu obchod a remeselná výroba.

Turčianska kotlina

Martin sa do povedomia dostáva až v druhej polovici 19. storočia, keď sa stal centrom slovenského národného života. V roku 1861 tu bolo prijaté Memorandum národa slovenského, v roku 1863 založená Matica slovenská, v roku 1867 vzniklo jedno z troch slovenských gymnázií. Neskôr vznikali ďalšie celonárodné inštitúcie: Živena, Slovenský spevokol, Muzeálna slovenská spoločnosť, Slovenské národné múzeum...

V meste vznikla Tatra banka, pivovar, nábytkáreň, celulózka, tehelňa a Turčianske strojárne so zameraním na zbrojársku výroby.

 

Slovenské národné múzeum

Pamätná tabuľa
Bývalý župný dom

V súčasnosti má Martin prevažne strojárensky, potravinársky, drevospracujúci a polygrafický priemysel. V doprave je cestným uzlom ale pre železničnú dopravu sú významnejšie severne položené Vrútky. V Tomčanoch je športové letisko.

Mesto je strediskom školstva a zdravotníctva. Sídli tu Matica slovenská so svojim vydavateľstvom a vedecko-výskumnými pracoviskami.

Budovy Matice slovenskej

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.