november 2009 január 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2009
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna výlet zahraj sa galéria

Mohyla Milana Rastislava Štefánika

Mohyla M. R. Štefánika

Nad mestom Brezová pod Bradlom a Košariskami stojí vrch Bradlo. V roku 1928 tam slávnostne odhalili Mohylu M. R. Štefánika. Vybudovaná bola podľa projektu architekta Dušana Jurkviča. Venovaná bola Generálovi Štefánikovi, ktorý tragicky zahynul v roku 1919. Päť rokov po jeho smrti položili základný kameň stavby, na ktorú bola vyhlásená národná zbierka.

Mohyla M. R. Štefánika

Stavba je postavená z travertínových blokov a po bočných schodiskách sa dá vyjsť až k hrobu nášho národného velikána. Z vrchu pomníka je výhľad na celé kopanice.

Mohyla M. R. Štefánika

Milan Rastislav Štefánik – osobnosť, ktorej význam nespočíva iba v rozhodujúcom podiele na založení prvého slobodného spoločného štátu Čechov a Slovákov. Je aj prvý zo svojho národa, ktorý obdivuhodnou diplomaciou vplýval na európsku politiku. S myšlienkami, názormi a činmi môžeme ho dnes vnímať ako prvého „Európana“. Predpokladal, že nastane stav, ktorý nazval „europeizácia“, čo malo predstavovať harmóniu národov v Európe. Je potrebné, aby sme pochopili jeho nadčasovosť a aj dnes sa hlásili k Štefánikovej európskej myšlienke.

nápis na mohyle

Osobitne treba vyzdvihnúť Štefánikove sebaobetovanie sa v mene národa, mravnú čistotu jeho zámerov i prostriedkov pri prekonávaní prekážok. Bola to osobnosť napriek krehkému zdraviu silná, neobyčajne sugestívna, hlboko veriaca, túžiaca po pravde a poznaní. Svoje etické, morálne mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov: „Veriť – Milovať – Pracovať“ a on skutočne tak žil. V tomto je aktuálnosť odkazu a veľkosť generála Milana Rastislava Štefánika.(http://www.mrstefanik.sk/ozivote.html)

Mohyla M. R. Štefánika
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 15.1.2010
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.