november 2009 január 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
december 2009
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna výlet zahraj sa galéria

Brezová pod Bradlom

erb Myjavy
Brezová pod Bradlom

Trenčianskom kraji, v okrese Myjava, leží mesto Brezová pod Bradlom. Obklopujú ho Malé Karpaty a preteká ním Brezovský potok, ktorý sa vlieva do pohraničnej rieky Morava. Do Bratislavy je to z mesta 80 kilometrov.


Pozri väčšiu mapu

Prvá písomná zmienka je z roku 1268 a je z listiny od uhorského kráľa Belu IV. Riadnou dedinou čachtického panstva sa Brezová stala až v 16. storočí. Na jej čele stal richtár a mali aj vlastnú pečať. Tým bola povýšená na mestečko s jarmočným právom. Mesto odolalo nájazdom Turkov, protihasburskému povstaniu i násilnej rekatolizácii. Tieto ťažké obdobia urobili z Brezovanov silných ľudí s obrovským vzťahom k svojmu kraju. Odolali aj maďarizácii a zachovali si svoje zvyky a jazyk. Štúrovská generácia tu vyhlásila "Žiadosti slovenského národa v stolici Nitrianskej".

Národný dom Štefánikov

Cechy začali v meste vznikať až v 18. storočí. Medzi najväčšie patrili garbiarsky, ševcovský, mäsiarsky, súkennícky a čižmársky.

V čase spoločného štátu Čechov a Slovákov sa tu rozvíjal hlavne kultúrny a spoločenský život. Vznikla tu prvá meštianska škola na Slovensku s vyučovacím jazykom slovenským, postavili tu národný dom Štefánikov a aj mohylu M. R. Štefánika na Bradle nad mestom. Druhá svetová voja a SNP znamenali pre Brezovú úbytok obyvateľov, ale aj tak to mesto vydržalo a postavilo sa na vlastné nohy.

Brezová pod Bradlom

Mestu pomohol vznik kovospracujúceho podniku, ktorý vyrábal kovové tkaniny, pružiny a stroje. V tom čase sa postavila nová škola, strojárske učilište, byty, škôlky a zdravotnícke zariadenie.

V roku 1966 dostala Brezová pod Bradlom štatút mesta.

Pamätná tabuľa Štefánika
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 20.1.2013
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.