máj 2009 september 2009
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2009
logo Infovek

Mestá Slovenska Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


medvedeČaute, decká,

žirafablíži sa leto, čas prázdnin a  dovoleniek. Akoby sa celý svet dal do pohybu. Jedných lákajú pamiatky po starovekých civilizáciách, iných priťahujú nebotyčné vrcholky skál, ďalší nevedia odolať tajomným morským svetom, druhých  očarili ľadovce a chcú ich navštíviť skôr, ako sa premenia na vodu.

Na turistiku sa vydávajú starí i mladí, rodičia, starí rodičia i deti. Premýšľali ste niekedy nad tým, kde by ste takúto pestrú slonyspoločnosť mohli nájsť pekne pospolu? Tým miestom je určite ZOO.

Všetky ZOO na svete sú plné návštevníkov, ktorí sa dokážu celé hodiny pozerať na zvedavé opice, pozorovať ospalé levy a čakať, šimpanzkedy sa šelmy prebudia a vystrašia nás mohutným revom. Koľkým z nás sa pri pohľade na rozkošné medvieďa chcelo porušiť všetky zákazy a aspoň sa ho dotknúť. Ak sa dostaneme ku klietkam s exotickými vtákmi, tučniakyočaria nás nielen pestrým perím, ale i tvarmi tela a zvukmi. Čoraz častejšie máme možnosť v botanických záhradách sa  zoznámiť i s obrovskými motýľmi, ktoré žijú v ďalekých tropických krajoch. Tajomných obyvateľov morských hlbín sledujeme takmer bez dychu v obrovských akváriách a žasneme, aký je svet pod vodou rôznofarebný.

zebraKaždá ZOO sa snaží svojim obyvateľom zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre život. Práve ZOO vďačíme aj za to, že niektoré zvieracie druhy ešte môžeme vidieť aspoň tu, keď vo voľnej prírode sme ich takmer vyhubili.

papagájPráca ošetrovateľov a zverolekárov, ktorí sa o svojich zverencov starajú ako o svoju rodinu, je náročná a krásna zároveň. A veľmi zodpovedná. Mali by sme im pomáhať aj my, návštevníci, aby všetky tie zaujímavé živočíchy jedného pekného dňa nezostali len na fotografiách, v atlasoch, encyklopédiách, dokumentárnych filmoch. Skúsme sledovať nielen zvieratká v ohradách, ale si i prečítať panely, ktoré nás oboznamujú s ich tajuplným životom, ale upozorňujú aj na to, že im hrozí vyhynutie.

Viete na čo som pri rozhovoroch s deťmi prišla? Vedia toho o cudzokrajných zvieratkách oveľa viac, ako o našich. Ktovie prečo?

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 16.6.2009
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2009 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.