jún 2010 október 2010
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
september 2010
logo Infovek

Vyskúšajme sa Ideme do prírody Zahrajme sa Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

zaujímavosti pošta

Vedeli ste, ...Módna prehliadka

Medzi najkrajších zástupcov nielen hmyzu, ale celej ríše zvierat, pravdepodobne patria motýle. Doteraz poznáme asi 165 000 druhov motýľov. Sú neuveriteľne rozmanité, prekrásne sfarbené. Krídla motýľov sú pokryté jemnučkými šupinkami. Možno ste si to všimli, ak ste niekedy neopatrne chytili motýľa za krídla.
Nočné motýle majú väčšinou nevýrazné sivohnedé sfarbenie. Niekedy si ich na kôre stromu ani nevšimneme.

bábočka admirál nočný motýľ

Väčšina denných motýľov je pestrofarebná, takže ich ľahko zbadáme. Aj keď sú pestré, niektoré motýle sú svojou farbou a tvarom prispôsobené svojmu okoliu. Napríklad babôčka listová so zloženými krídlami vyzerá ako suchý list.

Zo skupiny vtákov je asi najkrajší páv. Samček – kohút sa pýši prekrásnym perím s kovovým leskom. Nadchvostové pierka má nápadne predĺžené do vlečkovitého chvosta a ozdobené dúhovosfarbenými „pávími“ okami.
Krásnym chvostom sa môže pochváliť aj lyrochvost nádherný.

Najpestrejším cicavcom je pravdepodobne mandril pestrotváry. Žije v pralesoch západnej Afriky. Na tvári má krikľavé farby, a vyzerá, ako keby ho niekto hrubo natrel farbami. Srsť má hnedú, líca žlté, bledé fúzy a koziu briadku. Jeho holý zadok je červený a modrý, uši ružové.

lyrochvost nádherný mandril pestrotváry

http://cs.wikipedia.org/wiki/

Ochranné oblečenie

Zvieratá sa chránia napríklad sfarbením. Zvláštne sfarbenie im slúži na ochranu pred nepriateľmi (predátormi).
Pásikavé sfarbenie zebier je síce veľmi nápadné, ale keď sa zebra rozbehne, znejasňujú to jej obrysy, čo dravcov pomýli.

zebry

Ochranné sfarbenie býva buď nenápadné a živočícha maskuje pred nepriateľmi, alebo je výrazné a vtedy nepriateľa varuje, malo by ho vystrašiť. Preto bývajú napríklad samičky vtákov strakato hnedé, aby ich nebolo vidieť, keď sedia na hniezde na vajíčkach.
Jasné farby sú pre predátorov výstrahou, že živočích je jedovatý alebo nejedlý. Preto sú lienky jasnočervené a húsenice mnohých druhov motýľov pestré a majú hnusnú chuť.

Špeciálne ochranné oblečenie má napríklad korytnačka. Je chránená pevným rohovinovým pancierom. Ochráni ju podobne ako ulita slimáka. Aj tu nájdeme schránky rozmanitých tvarov a farebných variácií.

korytnačky ulity slimákov

Telo chrobákov je zas na povrchu spevnené látkou, ktorá sa nazýva chitín.

Iné ochranné oblečenie má ježdikobraz - pichliače. Dikobraz dokáže pichliače poriadne naježiť a vyzerá ako keby mal dvojnásobnú veľkosť.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Dikobraz

Tŕne na koži má aj dvojzubec obyčajný. Zaujímavá ryba, ktorá v nebezpečenstve prehĺta veľké množstvo vody a vzduchu, vďaka čomu sa jej telo rýchlo nafúkne ako lopta a vztýčia sa jej ostne. V tejto podobe ju žiadny dravec nedokáže prehltnúť.

http://www.stredoslovenskemuzeum.sk/zoologia1.htm

dikobraz dvojzubec obyčajný

Iné živočíchy si ochranný odev musia nájsť. Napríklad krab pustovník obsadzuje opustené schránky iných živočíchov.

Špeciálny ochranný odev si vyrábajú aj larvy potočníkov. Z niektorých sa dokonca vyrábajú šperky.

potočník

http://www.sazp.sk/bisel/galerie/trichoptera_larvy.htm

Letné a zimné módne trendy

Možno aj vy sledujete, čo sa teraz nosí, čo je IN, aké farby budú v móde túto zimu. Tak, ako sa v ľudskom svete menia módne trendy takmer s každým ročným obdobím, mení si oblečenie i príroda. Je niekoľko druhov zvierat, ktoré majú svoju letnú a zimnú róbu.

Líška polárna je v lete sivá až tmavo hnedá, aby splývala s trávou rastúcou v tundre. Biela srsť jej zas pomáha zamaskovať sa v snehu.

http://mysteriousegypt.blog.cz/0904/tundra

To isté si môžeme všimnúť aj u hranostaja. Iné živočíchy majú špeciálne oblečenie v čase párenia. Predvádzajú sa navzájom ako modelky na móle.

Prezliekanie

Keď deti postupne dospievajú a vyrastú z nohavíc, tričiek, mama im kúpi nové, väčšie. Tak isto sa musia prezliekať aj niektoré zvieratá, tie, s ktorými ich oblečenie nerastie, nezväčšuje sa. U hadov sa tomu hovorí zvliekanie. Had si úplne vyzlečie starú kožu, jašterice sa starej kože zbavujú po kúskoch.

Vedeli ste, že sa zvliekajú aj pavúky? Ich zvlečená schránka vyzerá úplne ako živý pavúk.

http://www.lasiodora.sk/index.php?clanok=vtackare/info/zvliekanie

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 1.2.2013