máj 2007 september 2007 obsah čísla
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
jún 2007
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Môj kamarát ... Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

zo života zvierat, zaujímavosť Ideme na lúku a do lesa hry

Vedeli ste, ... Zaujímavosti zo sveta prírody

antilopa jeleňovitáŠprint

Svetový rekord v skoku do diaľky – antilopa jeleňovitá musí spraviť 12 metrové skoky, aby sa zachránila pred gepardom. Gepard musí utekať rýchlejšie ako antilopa, aby nezostal hladný. Gepard je absolútnym šampiónom v šprinte medzi cicavcami. Dokáže bežať rýchlosťou 120km za hodinu. Túto rýchlosť vie však udržať len na krátku vzdialenosť. V zrýchlení z nuly na maximum prekoná gepard dokonca aj Formulu 1. Svetový rekord medzi ľuďmi drží z roku 2005 Asafa POWELL. Stovku za 9,77 sekúnd, pričom vyvinul rýchlosť približne 35 km za hodinu.

Skok do diaľky

tarbíkSvetový rekord v skoku do diaľky z roku 1991 patrí Mike POWELLovi – 8,95 m. Ani z ďaleka sa však nevyrovná blche. Blcha skáče do vzdialenosti az 60krát presahujúcej jej dĺžku. Človek, ktorý meria 2 metre by musel skočiť až 120 metrov.

Medzi cicavcami patrí zlatá medaila tarbíkovi. Nemeria viac ako 15 cm, ale skáče do vzdialenosti 4 metre. Dvanásťmetrový rekord spomínanej antilopy jelenovitej neprekonal nikto.

delfínSkok do výšky

V skoku do výšky je svetový rekord 2,45 m z roku 1993 a patrí Javierovi SOTOMAYORovi. Pomocou žrde sa podarilo Sergeyovi BUBKOvi prekonať v roku 1994 výšku 6,14 m.

Šampiónom medzi cicavcami je delfín. Pri hre skáče až do výšky 6 metrov. Z dravcov najvyššie skáče puma – do 4 metrov.

Plávanie

mečiarVo vode sú ľudské športové výkony beznádejne slabé v porovnaní so zvieratami. Svetový rekordér Pieter VAN DEN HOOGENBAND preplával v roku 2000 100 metrov voľným štýlom za 47.84 sekúnd. Zodpovedá to rýchlosti 7,52 km/h.

Najlepšie výkony vo vode dosahujú ryby. Za rekordéra môžeme považovať mečiara. Dosahuje rýchlosť až 135km/h. Stokilometrová rýchlosť nie je zriedkavá ani pri kosatkáchtuniakoch. O niečo pomalší je delfín, ktorý pláva rýchlosťou „iba“ 60km/h.

Existuje disciplína, v ktorej by sme vedeli zvieratá prekonať? Ľudia, na rozdiel od živočíchov, sa usilujú nielen maximálne využiť svoje možnosti, ale sa tiež pokúšajú nájsť nové spôsoby, aby sme skákali vyššie – žrď, plávali rýchlejšie – plutvy...

http://wald.heim.at/urwald/542243/gepard.jpg
http://www.zooplzen.cz/fauna/druh.php?id=319
http://www.zoobratislava.sk/
http://www.mypet.estranky.cz/stranka/delfin-obecny
http://www.swordfish.co.nz/striker4a.jpg

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 1.2.2013, KZVI
Internetový časopis Infovekáčik je v roku 2007 financovaný
firmou AgemSoft a.s.
logo AgemSoft a.s.