apríl 2005 jún 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť hry

zo života zvierat, zaujímavosťVedeli ste, ...

... načo využívajú zvieratá sfarbenie?

jaštericaSfarbenie slúži zvieratám na ochranu – ochranné sfarbenie. Vtedy je väčšinou nenápadné a maskuje živočícha pred nepriateľmi. Sfarbeniu, ktoré pomáha zvieratám splynúť s okolím a vyhnúť sa tak pozornosti nepriateľov alebo koristi hovoríme mimikry.

Vtáky, ktoré majú hniezda na zemi, bývajú strakato hnedé – jarabé. Ťažko ich odlíšiť od opadaného lístia, kameňov... Často sú takto nenápadne sfarbené samičky, ktoré sedia na hniezde a starajú sa o mláďatká.
Samčeky svojim pestrým sfarbením vábia samičky v čase rozmnožovania. Takýchto príkladov je veľa – páv, tetrov, kačky, mloky, žaby.

kačkakáčerpáv

Niektoré živočíchy sa však snažia ochrániť pestrým sfarbením. Jasné farby totiž naznačujú, že živočích je jedovatý, nejedlý. Preto sú napríklad lienky červené. Mnohé húsenice motýľov sú pestro vzorované, lebo majú odpornú chuť.

lienkahúsenica

Zvieratá si svoje zlé skúsenosti dokážu zapamätať. Napríklad vták, ktorého poštípala včela sa vyhne všetkému hmyzu, ktorý má podobné sfarbenie ako včela.
babôčka pávookáMnohé živočíchy sa bránia tak, že svojich nepriateľov zastrašujú. Tak využíva sfarbenie svojich krídel babôčka pávooká. Blýska krídlami so vzorom veľkých očí.

platesaSfarbenie srsti a kože využívajú aj lovci. Pásikavý vzor poskytuje tigrovi dokonalé maskovanie vo vysokej tráve. Platesy – dravé ryby, ktoré žijú pri morskom dne, sa svojim sfarbením tiež prispôsobili farbe dna.

motýľ (www.casaperlefarfalle.it)Pri maskovaní však nie je dôležitá len farba a vzorka, ale aj to, ako sa živočích správa. Niektoré bezstavovce sú experti v ochrane. Využívajú nielen ochranné sfarbenie, aby splynuli s prostredím, ale napodobňujú rôzne veci. Dokážu sa tváriť ako kamienok, konárik, list, vtáčí trus. Dôvod? Len aby ich nikto nezjedol.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 1.2.2013, KZVI