apríl 2005 jún 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
máj 2005
logo Infovek

Naučme sa Vyskúšajme sa Ideme do prírody Mestá Slovenska Zahrajme sa Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Rozprávka / Príbeh / Básnička Naša tvorba Redakčná rada Archív


Ideme do prírody

predstavujeme ZOO zo života zvierat, zaujímavosť hry

ZOO Ideme do ZOO - Chameleóny a papagáje

Chameleóny

chameleónChameleóny patria medzi najpodivuhodnejšie živočíchy na svete. Sú to živočíchy so zvláštnymi, tenkými dlhými nohami, na ktorých majú zrastené chytavé prsty. Tenký chvost je v kľude špirálovite stočený.

Neuveriteľne dlhý vymrštiteľný jazyk používajú na lov potravy. Jazykom tieto jaštery neomylne zasiahnu malú mušku do značnej vzdialenosti. Jazyk môže byť dlhý až 20 cm. Živia sa hmyzom, pavúkmi, mäkkýšmi.

chameleónKaždé oko sa im môže nezávisle pohybovať iným smerom, čo uľahčuje sledovanie koristi bez pohybu tela.

Chameleóny sú také hluché, že by ich v spánku nevyrušil ani ten najsilnejší krik.

Medzi chameleónmi sú ako veľmi malé, tak aj druhy pomerne veľkých veľkostí. Najmenší chameleón dosahuje maximálnu dĺžku približne 3 cm. Na opačnej strane chameleón obrovský meria až neuveriteľných 68 cm. Väčšina druhov chameleónov však v dospelosti dorastá do dĺžky 15 až 30 cm.

chameleónChameleóny sú samotárske zvieratá s výnimkou obdobia rozmnožovania. Aktívne sú cez deň a zdržujú sa vo vetvách stromov a kríkov.

Čo znamená chameleónovo sfarbenie...

Chameleóny majú schopnosť meniť farby. Túto jedinečnú vlastnosť im umožňujú špeciálne kožné bunky. Chameleóny sú experti v zmene svojho sfarbenia. Môžu meniť nielen farbu pokožky, ale dokonca aj jej vzorku.

chameleónNie je však pravda, že chameleón vie vytvoriť akúkoľvek farbu alebo vzor. Každý druh má len určitú farebnú paletu. Niektoré druhy sa vedia sfarbiť len do odtieňov šedej, iné sú veľmi pestré.
Najčastejšie chameleóny používajú hnedú, zelenú a čiernu farbu. Niektoré môžu byť citrónovo žlté, tyrkysové, oranžové a dokonca aj fialové.
Na farbu chameleónov má vplyv teplota, osvetlenie, denná doba, ročné obdobie atď. Ich sfarbenie je ovplyvnené i náladou.

Papagáje

Papagáje žijú väčšinou v teplých oblastiach sveta. Ich perie hrá neuveriteľným množstvom farieb. Aj keď najčastejšie sú zelené, nájdeme medzi nimi žlté, červené i modré. Aj vďaka svojej pestrej farbe sú asi najobľúbenejšie vtáky a ľudia ich často chovajú pre okrasu a potešenie.

papagáj 1papagáj 2

Typickým znakom papagájov je silný ohnutý zobák na pomerne veľkej hlave.

Na nohách im dva prsty smerujú dopredu, dva dozadu. Vďaka tomu sa dokážu výborne šplhať po stromoch. Ako tretí oporný bod využívajú aj zobák. Mnohé papagáje využívajú nohy ako ruky. Potravu chytia nohou a podávajú si ju do zobáka.

papagáj 3papagáj 4

Takmer všetky papagáje sa živia rastlinnou potravou – rôznymi semenami, orieškami, inými plodmi, nektárom, kvetmi. Jediný papagáj, ktorý sa živí mäsom sa volá nestor kea.

Niektoré druhy hniezdia v dutinách stromov, iné v dierach v zemi, na skalnatých útesoch...

Papagáje tvoria veľké hlučné kŕdle. Dohovárajú sa pískaním, škriekaním... Páry žijú spolu po celý život. O malé papagáje sa starajú obaja rodičia.

papagáj 5papagáj 6

Medzi najznámejšie papagáje patria: ara, agapornis, lori, kakadu, korela, andulka...

papagáj 7Pravdepodobne najčastejšie chovaným papagájom je papagájec vlnkovaný, alebo inak povedané andulka. Andulky sú schopné napodobniť ľudskú reč. Ak sa cvičia od malička, naučia sa až 100 slov a jednoduchých viet. Rekord je až 1700 slov.

Najväčším papagájom je ara. S chvostovými perami môže mať až 1 meter.

Súťažná úloha:
Pomôžte nám zistiť, ako sa tieto krásne papagáje na našich fotografiách volajú. Na adresu kacka@infovek.sk napíšte mená jednotlivých papagájov.
Poslať nám tiež môžete fotografie alebo kresby Vašich papagájov, alebo iných vtáčikov, ktoré doma chováte a spolu vytvoríme fotogalériu.

Obecne o chameleonech, http://www.sanchez.wz.cz/chameleoni.htm, 11. 5. 2005
Členové Chamaeleo Infoweb, http://www.sanchezfotogalerie.wz.cz/buchta/index.htm, 11. 5. 2005
Barevné vzorce, http://www.sanchez.wz.cz/barevnevzorce.htm, 11. 5. 2005
Chamaeleo Infoweb, http://chamik.wz.cz/stres/, 11. 5. 2005
Animal zone - The vertebrates http://www.zone.sk/animals/ 11. 5. 2005
Zoo Praha http://www.zoopraha.cz
ZOO BRNO www.zoobrno.cz

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 1.2.2013, KZVI