október 2005 december 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

pešia zóna Prechádzka po pamätihodnostiach Žiliny

 Mariánske námestie symbolizuje historickú aj modernú Žilinu. Často menilo svoju podobu, ale stále je nádherné a pôsobí neopakovateľne. Je jediným námestím na Slovensku, kde sa po celom obvode zachovali arkády (laubne) v prízemiach meštianskych domov. V strede námestia je Mariánsky stĺp s Immaculatou (socha Nepoškvrnenej Panny Márie).

Mariánske námestie s kostolom svätého Pavla apoštola

 Na námestí nás upúta dvojvežový barokový kostol svätého Pavla apoštola. Na oltári je obraz patróna kostola, ktorý namaľoval významný slovenský maliar J. B. Klemensa.

 V dome na rohu dnešnej Bottovej a Radničnej ulici sídlila jedna z prvých kníhtlačiarní na Slovensku - Dadanova tlačiareň. Tlačili tu náboženskú literatúru, učebnice a rôzne výchovné piblikácie.

 Honosná budova Starej radnice je postavená na mieste pôvodného radného domu.

Dadanova kníhtlačiareň v roku 1880 a Pansky dom  okolo roku 1905

 K najstarším stavbám Žiliny patrí farský kostol Najsvätejšej Trojice, uvádzaný ako farský kostol Panny Márie. Neďaleko stojí samostatná Burianova veža, postavená podľa vzoru talianskych mestských zvoníc - kampaníl. Z veže ja nádherný pohľad na celú zachovalú stredovekú časť mesta. V meste si zaslúži pozornosť aj Kláštor františkánov a kostol sv. Barbory (tzv.františkánsky kostol).

Z moderných stavieb je zaujímavá aj mnohoúčelová športová hala na Bôriku, krytá plaváreň s 50-metrovým olympijským bazénom, budovu mestského úradu.

Mestské kúpalisko

Priamo v meste je vybudované Vodné dielo Žilina, ktoré má prínos pre energetiku, plní protipovodňovú ochranu a ponúka možnosti rekreácie.

 

Burianova veža

Vodné dielo Žilina

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI