október 2005 december 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

Žilina - perla na Váhu

erb a vlajka Žilinypečať Žiliny

Žilina je centrom severozápadného Slovenska a najväčším mestom ležiacim na rieke Váh. Mesto leží v údolí rieky Váh v Žilinskej kotline, kde sa zlieva Váh s  riekami Kysuca a Rajčianka. Kotlinu obkolesujú pohoria: Malá Fatra, Strážovské vrchy, Súľovské vrchy, Javorníky a Kysucká vrchovina.

mapa Slovenska

Prvé stopy ľudskej existencie v žilinskom regióne pochádzajú zo staršej doby kamennej (20 000 r. pred n.l.). Slovania sa tu usadili v 5. storočí nášho letopočtu. Pod názvom Sylna a Zilina sa Žilina spomína ako usadlosť a neskôr ako dedina v 13.storočí. Koncom 13.storočia postihlo mesto nešťastie a okrem kostola svätého Štefana - kráľa, úplne vyhorela. Dôležitú úlohu v dejinách mesta zohrali nemeckí kolonisti zo slieskeho Tešínskeho kniežatstva. Tí tu začali stavať nové sídlo, ktorého jadrom sa stal "rínok". V súčasnosti sa nazýva  Mariánskym námestím.

historická Žilina

Neskôr sa Žilina stala rušným a významným hospodárskym centrom širokého okolia a jej trhy a jarmoky mali významnú obchodnú funkciu. Koncom 19. storočia sa mesto rozvíja a to hlavne v doprave a vo výstavbe železníc. Od roku 1871 spojazdnili košicko - bohumínsku železnicu. Tým sa začal rozvíjať aj priemysel. Dokončila sa výstavba významného textilného závodu s pôvodným názvom Maďarská továreň na vlnené látky, vojenské súkno a pokrovce a chemická továreň na výrobu umelých hnojív, ľudovo nazývaná Hungaria. Od roku 1903 sa budovala Priemyselná výstavba Horného Uhorska v Žiline.

letecký pohľad na Žilinu

Po roku 1945 počet obyvateľov rástol. Vybudovali sa tu 4 rozsiahle sídliská - Hliny, Vlčince, Solinky a Hájik. Rástol počet škôl všetkých stupňov a kultúrnych stánkov rôzneho druhu. Veľký význam mal rok 1960, kedy tu z Prahy premiestnili Vysokú školu dopravnú. V meste nájdeme divadlo a bábkové divadlo, Dom odborov, Štátny komorný orchester, Považskú galériu a Považské múzeum, umiestnené v Budatínskom zámku.

Vysoká škola dopravná

Práve Budatínsky zámok na sútoku Váhu a Kysuce je jednou z najvýznamnejších historických pamätihodností mesta. Má bohaté dejiny a spomína sa už začiatkom 14. storočia. Bol obývaný až do r.1945 posledným grófom z rodu Csákyovcov.

Budatínsky zámok
© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI