október 2005 december 2005
infovekacik - úvodník
internetový časopis pre deti
november 2005
logo Infovek

Naučme sa Mestá Slovenska Zaspievajme si Omaľovanka Urob si sám Naša tvorba Napísali ste Redakčná rada Archív


Mestá Slovenska

prečítaj si pešia zóna typ na výlet nauč sa hraj sa galéria

tip na výlet Tip na výlet - Okolie Žiliny

Za oddychom a rekreáciou nemusia tunajší obyvatelia cestovať ďaleko. Žilinská kotlina poskytuje množstvo príležitostí na turistiku v čarokrásnej prírode. Vďaka prírode si vyslúžila pomenovanie turistický raj. Veľký vplyv na to má aj prudký rozvoj metropoly severozápadného Slovenska a jej okolia.

Súľov

Národný park Malá Fatra a Krivánska Malá Fatra s prekrásnou Vrátnou dolinou ponúka množstvo príležitosti na letnú aj zimnú turistiku. Na svoje si tu prídu vyznávači lyžovania a rekreácie. Možnosti im na to ponúka Rozsutec, Chleb a Tiesňava.

Neďaleko sa nachádza rázovitá obec Terchová a turistická osada Štefanová.

Druhou rekreačnou oblasťou Žiliny je Lúčanská Malá Fatra - okolie Veľkej Lúky a Strečna. Nádherný pohľad prinášajú aj obce v Strečianskom priesmyku. V týchto obciach prebiehali počas Slovenského národného povstania prudké boje. Na ich pamiatku tu bol vystavený pamätník francúzskych partizánov pod kedysi slávnym Strečianskym hradom zo 14. storočia.  Hrad bol nedávno rekonštruovaný a v jeho priestoroch bola otvorená expozícia pre verejnosť.

Zrúcaniny hradov, ktoré sa nachádzajú v Žilinskej kotline, ešte aj v súčasnosti strážia vstup do nej. Sú to ruiny Starého hradu, Lietavského, Hričovského, ako aj Súľovského hradu v známej národnej prírodnej rezervácii Súľovské skaly.

Súľovské skaly

Starý hrad - zrúcanina

V Rajeckej kotline sa nachádza kúpeľné mestečko Rajecké Teplice s termálnymi liečivými prameňmi. Liečia sa tu:

  • špecifické reumatické choroby,
  • choroby pohybového ústrojenstva,
  • netuberkulózne choroby dýchacích ciest (chronický zápal priedušiek, bronchiálna astma, alergická nádcha a iné),
  • nervové choroby,
  • choroby z povolania (choroby vyvolané toxickými látkami, hlukom alebo fyzikálnymi škodlivinami, ochorenia kostí, kĺbov, svalov, šliach, nervov a končatín spôsobené prácou s vibrujúcimi nástrojmi, dlhodobým jednostranným zaťažením).
Rajecké Teplice

Rázovitá slovenská obec Čičmany je najvyššie položenou obcou v Žilinskom okrese. Je známa starobylou a unikátnou architektúrou - maľovanými zrubovými drevenicami. Obec je zaujímavá aj ľudovým krojom a výšivkami z geometrickou ornamentikou. Nachádza sa tu aj národopisná expozícia, kaštieľ a kostol. Príroda v okolí je príťažlivá pre turistov, vhodná na oddych, zber húb a liečivých rastlín. V zimnom období majú návštevníci možnosť lyžovania v lyžiarskom stredisku Javorinka, v lete sú využívané turistické a cyklistické trasy a z vrchu Javorinka je možný paragliding a závesné lietanie.

Čičmany

Fotografie s láskavým dovolením Mgr. Nadeždy Vavrovej zo Žiliny.

© Asociácia projektu Infovek, posledná zmena: 12.4.2009, KZVI